Przepis na sycylijską zupę rybną

Kuchnia

Pisałem we wcześniejszym wpisie, że podczas pobytu na Sycylii spełniłem jedno ze swoich marzeń – ugotowałem zupę z tych wszystkich tak egzotycznych dla mnie ryb.

Tymczasem przepis, poza czyszczeniem i filetowaniem, był całkiem prosty i nie widzę przeszkód, by zastosować go z dostępnymi w Polsce rybami tudzież owocami morza. Podzielę się nim tutaj – może kogoś zainspiruje, jeśli nie do spełniania własnych marzeń, to chociaż do spróbowania nowej potrawy.


Składniki dla 4 osób:

  • 1500 g ryb (świeża makrela lub inne dostępne w Polsce ryby. Można dodawać również krewetki, małże, kalmary, mątwy…),
  • 250 g czerwonych pomidorów,
  • 50 g oliwek zielonych,
  • 1 łyżka kaparów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • posiekana natka pietruszki,
  • kromki chleba,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Oczyścić, umyć i pokroić ryby na kawałki. Umyć małże. Podsmażyć w garnku trzy łyżki oliwy z czosnkiem, obrane i przeciśnięte przez sito pomidory, posiekaną natkę pietruszki, kapary, oliwki bez pestek, sól i pieprz. Gotować przez około 10 minut, a następnie dodać ryby. Można dodać ciepłą wodę albo przygotowany wcześniej bulion rybny.

Gotować pół godziny lub nawet trochę dłużej.
Doprawić solą i podawać z grzankami.

Smacznego!