Męskie gotowanie: spaghetti z cukinią

Kuchnia

Włoską kuchnię lubię za minimalizm. Wiele przepisów jest prostych i zawiera maksymalnie trzy składniki. Jednym z nich jest spaghetti z cukinią.

Składniki:

  • Dwie nieduże cukinie
  • Parmezan lub Grana Padano
  • Ostra papryka (danie nie jest ostre, powinno mieć lekkiego kopa)
  • Trzy ząbki czosnku
  • Oliwa
  • 250g Spaghetti

Wstaw osoloną wodę na makaron na ogień. Zanim się zagotuje umyj cukinie i używając obieraczki do warzyw potnij je na cienkie paseczki.

Krojenie cukinii na cieniutkie paseczki
Krojenie cukinii na cieniutkie paseczki

To szybki przepis, więc szybkość ma znaczenie. Po pierwsze makaron spaghetti nie gotuje się długo do stanu al dente, po drugie cukinii również nie trzeba smażyć długo.

Ciągle zanim woda na makaron się zagotuje obierz i posiekaj trzy ząbki czosnku. Posiekaj też ostrą paprykę (powiedzmy, że jedną i niedużą). Jeśli zdążysz, możesz obieraczką do warzyw przygotować skrawki parmezanu (lub grana padano, oba sery będą ok), lecz możesz to też zrobić na końcu. Do drugiego garnka wlej trochę oliwy i wstaw na średni ogień, gdy woda na makaron będzie zbliżać się do gotowania.

Kiedy woda się zagotuje, wrzuć do niej makaron. Następnie na rozgrzaną oliwę w drugim garnku wrzuć paprykę i czosnek, a po chwili cukinię. W ten sposób jednocześnie gotujesz makaron i smażysz cukinię.

Odcedź spaghetti al dente i wrzuć do garnka z cukinią. Cukinia powinna zmniejszyć objętość i być już miękka. Dobrze zamieszaj i nałóż na talerze. Jeszcze tylko posyp skrawkami sera et voilà!

Spaghetti z cukinią
Spaghetti z cukinią