Bywają dni, kiedy po przeczesaniu lodówki i szafek w kuchni nie mam pomysłu na żadne danie. Czasami wybieram więc losowe produkty i eksperymentuję. Tak powstała zupa śródziemnomorska.
Składniki:
- Cztery szalotki
- Cztery ząbki czosnku
- Dwie małe kiełbaski chorizo (długość około 5cm) lub jedna większa, najlepiej takie do gotowania
- Pięć pieczarek
- Pięć niedużych, młodych ziemniaczków
- Około dwudziestu oliwek z Kalamaty
- Parmezan, garść płatków zeskrobanych obieraczką do warzyw na przykład
- Garść kaszy pęczak
- Trzy łyżki oliwy z oliwek
- Przyprawy, w tym dwie kostki rosołowe (użyłem wołowych, ale możecie użyć innych, albo wcale)
- Cztery łyżki śmietany lub jogurtu
Przygotowanie:
Jak zdążyliście zauważyć, zupa śródziemnomorka miesza w sobie produkty z trzech wspaniałych krajów znad Morza Śródziemnego: najlepsze greckie oliwki, typową hiszpańską kiełbasę i popularny włoski ser.
Do garnka wlewamy oliwę i smażymy na niej posiekaną szalotkę z czosnkiem. Dorzucamy pokrojone w kostkę chorizo i pieczarki. Następne w kolejce do garnka powinny stać obrane i pokrojone wcześniej młode ziemniaki. Wrzucamy je, jak poprzednie składniki się podsmażą. Na koniec dodajemy oliwki z Kalamaty i zalewamy to wszystko wodą (około 1,5 litra). Trzeba jeszcze wsypać garść pęczaku i można zmniejszyć temperaturę, przykryć naszą zupę pokrywką i gotować około godziny.
Wykończenie jest opcjonalne. Można dodać płatki parmezanu, lub kilka łyżek śmietany/jogurtu (lub po trochę wszystkiego).
Przyprawcie solą i pieprzem. Smacznego!