Zupa śródziemnomorska

Zupa Śródziemnomorska

Bywają dni, kiedy po przeczesaniu lodówki i szafek w kuchni nie mam pomysłu na żadne danie. Czasami wybieram więc losowe produkty i eksperymentuję. Tak powstała zupa śródziemnomorska.

Składniki:

  • Cztery szalotki
  • Cztery ząbki czosnku
  • Dwie małe kiełbaski chorizo (długość około 5cm) lub jedna większa, najlepiej takie do gotowania
  • Pięć pieczarek
  • Pięć niedużych, młodych ziemniaczków
  • Około dwudziestu oliwek z Kalamaty
  • Parmezan, garść płatków zeskrobanych obieraczką do warzyw na przykład
  • Garść kaszy pęczak
  • Trzy łyżki oliwy z oliwek
  • Przyprawy, w tym dwie kostki rosołowe (użyłem wołowych, ale możecie użyć innych, albo wcale)
  • Cztery łyżki śmietany lub jogurtu

Przygotowanie:

Jak zdążyliście zauważyć, zupa śródziemnomorka miesza w sobie produkty z trzech wspaniałych krajów znad Morza Śródziemnego: najlepsze greckie oliwki, typową hiszpańską kiełbasę i popularny włoski ser.

Do garnka wlewamy oliwę i smażymy na niej posiekaną szalotkę z czosnkiem. Dorzucamy pokrojone w kostkę chorizo i pieczarki. Następne w kolejce do garnka powinny stać obrane i pokrojone wcześniej młode ziemniaki. Wrzucamy je, jak poprzednie składniki się podsmażą. Na koniec dodajemy oliwki z Kalamaty i zalewamy to wszystko wodą (około 1,5 litra). Trzeba jeszcze wsypać garść pęczaku i można zmniejszyć temperaturę, przykryć naszą zupę pokrywką i gotować około godziny.

Wykończenie jest opcjonalne. Można dodać płatki parmezanu, lub kilka łyżek śmietany/jogurtu (lub po trochę wszystkiego).

Przyprawcie solą i pieprzem. Smacznego!