Męskie gotowanie: pikantna zupa szczawiowa

Kiedy czytałem artykuł Magdaleny Kasprzyk – Chevriaux o zupie rumfordzkiej, przypomniało mi się, że wiele moich wersji zwyczajnych zup ma w sobie coś z taniego dania Benjamina Rumforda – kaszę i ziemniaki. Tyle, że ja lubię na ostro. I dziś będzie o szczawiowej po mojemu.

Składniki:

  • 5 małych ziemniaków
  • Trochę oleju rzepakowego
  • Mała miseczka kaszy pęczak
  • Dwie papryczki o średniej ostrości
  • Słoik siekanego szczawiu
  • Cztery ząbki czosnku
  • Dwie szalotki
  • 3 litry wody
  • Kostki rosołowe: 2 warzywne, 1 drobiowa i 1 wołowa
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Opcjonalnie: garstka drobnego grochu i suszonych borowików

składniki zupy szczawiowej

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, czosnek zmiażdż a szalotkę i ostrą papryczkę posiekaj.

W garnku podgrzej olej i wrzuć do niego papryczkę, czosnek i szalotkę. Po chwili dodaj ziemniaki i podsmaż wszystko przez kilka minut.

składniki zupy szczawiowejNastępnie wlej do garnka trzy litry wody, wrzuć pęczak, kostki rosołowe, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i sporą szczyptę liści czosnku niedźwiedziego. Na tym etapie możesz dodać garstkę drobnego grochu i trochę suszonych borowików. Oba te składniki dodadzą coś od siebie do ostatecznego smaku.

Gotuj zupę na małym ogniu, aż pęczak będzie gotowy a ziemniaki prawie rozpadające się. Na samym końcu dodaj do garnka słoik siekanego szczawiu i gotuj jeszcze przez chwilę.

Jeśli użyjesz odpowiednio ostrych papryczek, zupa nie będzie za ostra, a jedynie osiągnie przyjemnego kopa.